Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

KÁOSZBÓL A LELKI NYUGALOMIG

2024-06-06

A LELKI EGÉSZSÉG ELÉRÉSE

medi teremtő fényben.jpg

 

KÁOSZBÓL A LELKI NYUGALOMIG 

 

A lelki egészség megértése a bizonytalan időkben

A lelki egészség az általános egészségünk és jólétünk létfontosságú aspektusa. És egyre fontosabbá vált ezekben a kaotikus időkben. Egyesek ezt a pillanatot az igazság utáni korszaknak nevezik. Ahol minden, amit látunk, olvasunk vagy keresünk az interneten, vitatható. Ez a kép hamis? Akaratlanul is internetes harcba keveredett már egy robottal? Egyre nehezebb eldönteni, mi az igazság és mi az illúzió. Egy ilyen destabilizáló időszakban a lelki egészség segít nekünk abban, hogy csiszoljuk megkülönböztető képességünket, eszközöket ad a belső békéhez, és segít abban, hogy arra összpontosítsunk, ami értelmes.

 

Mi a spirituális egészség?


A fizikai és mentális egészséghez hasonlóan a lelki egészség is kulcsfontosságú az általános kiteljesedés, boldogság és jólét érzéséhez. És ugyanúgy, ahogyan valaki a fizikai egészség javítása érdekében a diétára és a testmozgásra összpontosítana. Vannak olyan jellemzők és szempontok, amelyekre valakinek a lelki egészségének javítása érdekében összpontosítania kell. Bár a kifejezés erősen egyénre szabott és szubjektív, vannak közös vonások a jólét ezen dimenziójában.


A lelki egészség jellemzői


Az értelem és a cél keresése:

 

A pozitív lelki egészséggel rendelkező egyének az értelmet és a célt keresik. El akarnak gondolkodni a létezéssel és a világban betöltött szerepükkel kapcsolatos mélyebb kérdéseken. És értékelik a céltudatos életet.


Értékek és meggyőződések tisztázása:

 

Akár vallásban, akár filozófiában, akár az Univerzummal való összekapcsoltság érzésében gyökereznek. Az erős lelki egészségérzettel rendelkező személy időt töltött annak feltárásával, hogy mi az, ami fontos számára. És meg fogja érteni a meggyőződéseit és azt, hogy hogyan alakultak ki. Hajlandó átértékelni és elengedni azokat, amelyek már nem szolgálják őt.


A kapcsolatok megbecsülése:

 

A lelki egészség egyik alapvető aspektusa, hogy megértjük minden dolog összefüggését. Legyen szó a természeti világgal, az életünkben élő emberekkel vagy a belső énünkkel való kapcsolatunkról. Értékelik e kapcsolatok ápolását, és gyakorolják a szeretetet, a megbocsátást, a hálát, valamint azt, hogy egymás szemszögéből lássanak.


Spirituális fogalmak megismerése:

 

Nem számít, hogy a spiritualitásotok a vallásban, a New Age filozófiában vagy a pogányságban gyökerezik. Ami fontos, hogy mélyen elmerüljetek a tanításokban és megtanuljátok az alapvető fogalmakat. Ez tartalmasabb kapcsolatot biztosít, és a személynek a hitrendszerével összhangban lévő spirituális eszközöket és technikákat ad.


Önismeret:

 

A spirituális egészség gyakran magában foglalja a gyakori és mély önvizsgálatot. Ez megköveteli a keresőtől, hogy megértse, ki ő maga és hogyan jelenik meg a világban. Figyelmet kell fordítani a gondolataikra, érzelmeikre és cselekedeteikre, és arra, hogy ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz.


Az összekapcsoltság perspektívája:

 

Minden dolog összekapcsoltságának megértése, és az egyén és a Mindenség perspektívája közötti váltás képessége. Ez azt jelenti, hogy az embernek lehet egészséges egója ÉS megértheti, hogy mindannyian egyek vagyunk. És tudja, hogy mikor kell e különböző perspektívákból operálni.


Transzcendencia és áhítat:

 

A spirituális egészség magában foglalhat olyan tapasztalatokat, amelyek túlmutatnak a hétköznapokon, mint például az áhítat, a csodálat vagy a transzcendencia pillanatai, amelyek az embert az elkülönülésből az értelem és a kapcsolódás nagyobb mezejére mozdítják.


A szépség meglátása:

 

A világ szépségének felismerése és megbecsülése - legyen az a természetben, a művészetben vagy az emberi tapasztalatokban - hozzájárul az isteni érzéshez. A szépség megbecsülése az egyik legkönnyebb út a világ energetikai felfedezéséhez.


Becsületesnek lenni:

 

Az egészséges spirituális élet azt kívánja a keresőtől, hogy tetteiben és szavaiban hiteles legyen. Ez azt is jelenti, hogy felelősnek kell lennie tetteiért, és tiszteletben kell tartania a saját maga és mások felé tett vállalásait.


Szolgálati cselekedetek:

 

A mások és a tágabb közösség jólétéhez való pozitív hozzájárulás fontos része a spirituálisan egészséges személyiségnek. És elősegíti az együttérzés, a nagylelkűség és az egymáshoz való kapcsolódás érzését.


Spirituális gyakorlatokban való részvétel:

 

Az olyan technikák, mint a meditáció, a tudatosság, az ima, a jóga, a rituálék és a szertartások csak néhány példa azokra a gyakorlatokra, amelyek összekötik az embereket a Lélekkel, és gyakran fokozzák a béke és az önismeret érzését.


A hála ápolása:

 

A hála erőteljes eszköz a lelki egészség fokozására. Minden nap szenteljünk időt arra, hogy elgondolkodjunk azokon a dolgokon, amelyekért hálásak vagyunk, legyenek azok kicsik vagy nagyok. A hála nem csak a hiányról arra irányítja a figyelmet, amink van, hanem elősegíti az elégedettség és a nagyobb jóval való kapcsolat érzését is.


A lelki egészségünk ápolása magában foglalja a belső énünkkel való kapcsolatot, a célkeresést és a béke érzésének elősegítését.

 

Ha úgy érezzük, hogy valami nagyobb dologhoz kapcsolódunk, mint mi magunk, az segít abban, hogy értelmesebb életet éljünk. És lehetővé teszi számunkra, hogy a világot több nézőpontból fedezzük fel. Önmagunk ezen aspektusainak fejlesztése fontos szerepet fog játszani az emberiség jövőjében. És segíteni fog nekünk abban, hogy enyhítsük a stressz és a bizonytalanság nagy részét ezekben a viharos időkben.

 

 

 

Angela Levesque