Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Medvehagyma

2018-11-06

A tavaszi méregtelenítés elengedhetelen növénye.

 Medvehagyma.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com

 

Medvehagyma
(Allium ursinum)

Hatása hasonlít a fokhagymáéhoz, de azt több szempontból felül is múlja.
Áprilisban, májusban - virágzás előtt - szedhetjük a hatalmas gyógyerővel rendelkező friss leveleket; képes az egész szervezet megtisztítására. Éppen ezért nagyon jól használható a szervezet felfrissítésére, a tavaszi méregtelenítésre. Kedvezően hat az emésztőrendszerre; a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet eredményez. Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vér-nyomás ellen. Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is van.


A medvehagyma a bioélelmiszerek kedvelt fűszernövénye. Leveleit még a virágzás előtt kell leszedni, amit legjobb frissen fogyasztani, de tartósíthatjuk is, leginkább fűszerolajban, amivel később leginkább salátákat izesítünk majd. Hagymáját nyár utóján és ősszel. Amiben fokhagymát használunk, abban a medvehagymát is! Apróra vágott levelét belekeverhetjük vajba is, az ezzel megkent pirítós kiváló, és egészséges.

Tisztítja a vért és a beleket, ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését, ezekáltal felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be. Rendben tartja az ereket, csökkenti a vérnyomást.

Sokoldalú gyógynövény

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettell engedhető meg.

Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.

A kén- és magnéziumkirály

Kutatásokkal bizonyították, hogy az európai medvehagyma fajták sokkal jobb minőségűek a közönséges fokhagymánál. A fokhagyma, latin nevén Allium sativum, antibakteriális- és vírusölő képességéről közismert. Ezt a benne rejlő kéntartalomnak köszönheti. A medvehagymában négy és félszer magasabb a kéntartalom, mint a fokhagymában. Így könnyű belátni, hogy mennyivel jótékonyabb lehet a hatása szervezetünkre. Hogy mit tehet a kén az egészségünkért? Kordában tartja a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögösödést, vagyis: nagy szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke megelőzésében is. Egyáltalán nem lényegtelen az sem, hogy fogyasztás után a medvehagyma nem okoz kellemetlen szájszagot, ugyanis a benne rejlő kén vegyületek proteinné alakulnak. Ezzel szemben a fokhagymában a kén „szabad” állapotban található, mindannyian ismerjük a fogyasztása utáni kellemetlen leheletet. A medvehagymában az ásványi anyagok is nagyobb mennyiségben találhatók meg, mint a fokhagymában. Gyakran „a magnézium királyaként” emlegetik, ugyanis 1,7 milligramm magnézium található minden egyes medvehagyma levélben. A magnézium jótékony hatásai: többek között csökkenti a stresszt, védi a vérkeringést, különösen a szívet. A magnéziumhiány tünete lehet a lábgörcs, gyomorgörcs és a nyugtalanság.

Mangánnal a csontritkulás ellen

A mangán tizenhétszer nagyobb mennyiségben található meg a medvehagymában, mint a fokhagymában. Így a medvehagyma fogyasztása forradalmian új módja lehet a csontritkulás megelőzésének. A mangán segítségével épül be ugyanis a kalcium a csontokba. Egy texasi tanulmány kimutatta azt a figyelemre méltó tényt, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek csontjainak mangánszintje 29 százalékkal alacsonyabb, mint egészséges társaiké. E kutatás bizonyítja a medvehagyma csontritkulásban betöltött preventív szerepét. A szervezet kalcium szintjének növelésével együtt akár a gyógyításában is szerepe lehet. Ezen kívül, a mangán a szénhidrát- és zsíranyagcserében is kulcsfontosságú. Például a cukorbetegek szervezetének bizonyítottan alacsony a mangánszintje.

A tudományos megfigyelések és publikációk alapján, teljesen reálisnak tűnhet az a szándék, hogy az Allium ursinum, azaz a medvehagyma is fontos zöldségféle legyen a különféle betegségek elleni harcban és a betegségek megelőzésében.

Medvehagyma2.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com