Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

A PROBLÉMA

2023-11-14

A problémamegoldás művészete

anyag ember megosztottság.jpg
Kép: Tomasz Alen Kopera
 
 
EGY PROBLÉMA MEGOLDÁSA
 

Istenem, adj nekem türelmet,
Hogy elviseljem, amit nem tudok megváltoztatni,
Bátorságot, hogy megváltoztassam, amit tudok,
És bölcsességet, hogy e kettőt meg tudjam különböztetni.

Más fordításban: "Adassék nékem annyi lelki erő, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok, és bátorság ahhoz, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok, és bölcsesség ahhoz, hogy el ne tévedjek közöttük."

 
A „probléma” szó görög eredetű, jelentése „keresni”. A szót Platón az "igazság keresése" értelmében használta.
 
A „probléma” szót nem csak az igazság keresésére használják, hanem olyan helyzetekre is, amelyek kellemetlenek, és ahol megoldásra van szükség.
A problémák nem átkok. Az élet részei, mert élőlények vagyunk, és az élőlények életük során problémákkal szembesülnek majd.
 
Az élet egy utazás. Az élet problémák sorozata. Az igazi probléma nem maga a probléma, hanem a hozzáállásunk.
 
Az élet minden nap egy kihívás. Sok problémánk van az életben. Nem a problémák okozzák a boldogtalanságot, hanem a mi reakciónk a problémákra, amelyek boldogtalanságot okoznak.
 
Az élet tele van problémákkal, de ha ismered a megoldás művészetét, akkor az életed könnyű és nagyon boldog lesz.
Más szóval, ha tudod, hogyan kell megoldani egy problémát, mielőtt még felmerülne, vagy mielőtt szembesülnél vele, akkor könnyen kezelheted. Nem érdemes félni, vagy aggódni a problémától, ha már tudod, hogyan kezeld azt.
 
A problémák olyanok, mint az árnyékok; mögöttük mindig fény van.
 
Ha bátran nézel szembe a problémával, és különböző szemszögekből elemzed, akkor megtalálod a megoldást.
Nem tudod megakadályozni, hogy az élet problémáival szembesülj. De te döntheted el, hogyan reagálsz rájuk. Igen, jönni fognak, de nem kell felnagyítani őket, mint amilyenek valójában. Ha problémával szembesülsz, maradj higgadt, és kezeld úgy, ahogy az jön.
Hálásnak kell lennünk, hogy vannak problémák az életünkben, hiszen ez a bizonyíték arra, hogy élünk. Mindig jobb, ha van probléma, mint ha nincs. A problémák építik jellemünket, és sok mindenre megtanítanak minket, az életről.
 
A problémák nem akadályok, hanem lehetőségek.
 
A problémák a növekedés és az evolúció lehetőségei. Amikor legyőzöd a problémáidat, erősebbé, magabiztosabbá és boldogabbá válsz.
 
A problémák nem buktatók, hanem a sikerhez vezető út. Ezek lépcsőfokok. A problémákat az tudja megoldani, akinek van bátorsága szembeszállni velük.
Ne menekülj a problémáid elől. Ne dugd homokba a fejed, mint egy strucc. Nézz szembe a problémáiddal, és megoldást találsz rájuk.
Ha félsz a problémáidtól, akkor építeni kell belső erődet és bátorságod, hogy szembenézz velük. Belső erőd mindenféle problémát felold az életedben.
A problémák jönnek és mennek. Az élet részei. Néhány probléma nagy, néhány kicsi. Egyes problémák kihívást jelentenek, de sok egyszerű műveletekkel megoldható.
Próbáld meg saját magad megoldani a problémát, mielőtt segítséget kérnél. De ha szükséged van rá, kérj segítséget barátoktól, családtól vagy szakemberektől. Soha ne add fel a problémát, mert nem tudod azonnal megoldani.
 
A problémákra a gondolkodásmódodtól és a hozzáállásodtól függően, különböző megoldások vannak. Addig próbálkozz, amíg meg nem találod a számodra megfelelő megoldást.
Bármilyen probléma esetén meg lehet találni a lehetőséget, úgyhogy keresd és használd ki okosan.
 
Háromféle probléma létezik:
 
1) Problémák, amelyeket azonnal meg kell oldani.
2) Problémák, amelyeket meg kell oldani, de később megoldhatók.
3) Olyan problémák, amelyeket egyáltalán nem kell megoldani.
 
Az első azonnali cselekvést igényel; ellenkező esetben súlyos következményekkel járhatunk. A másodiknak némi időre és erőfeszítésre van szüksége a megfelelő megoldáshoz, hogy a jövőben pozitív eredményeket érhessünk el. A harmadik nem igényel semmilyen intézkedést, mert nem okoz nekünk problémát, ezért nem aggódunk miatta.
 
Ez a problémamegoldás művészete (APS).
 
Az érzelmeknek semmi közük az APS-hez; ha érzelmi kötődése van a problémádhoz, soha nem fogod tudni megoldani az APS segítségével, mert érzelmeid elhomályosítják ítélőképességédet. Ha követed az APS-t, akkor az érzelmeidről automatikusan gondoskodnak, mert azok a problémád részét képezik, nem pedig a megoldást.
Akár az életedben, akár a vállalkozásodban vagy mindkettőben szeretnéd alkalmazni ezt a koncepciót, úgy gondolom, hogy ha megfelelő a gondolkodásmódod, ezek a leckék az életed számos területén hasznosak lesznek. Tehát kezdjük.
 
1. Ha probléma merül fel, kérdezd meg magadtól, hogy milyen eredményre vágysz.
2. Bontsd fel a problémát kisebb darabokra, és összpontosíts minden egyes darabra külön-külön.
3. Gondold végig az adott darab összes lehetséges megoldását, és mindenképpen elemezd azokat különböző szempontok szerint.
4. A kívánt végeredmény alapján értékeld ki, melyik megoldás a legjobb az adott helyzetben.
 
Amikor egy problémával szembesülsz, soha ne gondold azt, hogy itt a világ vége, vagy ami még rosszabb, minden elveszett, mert egy probléma került az utadba. Úgy kell kezelned, ahogy jön, és mindig szem előtt kell tartanod, hogy nincs olyan probléma, amelyet ne lehetne megoldani, ha megtalálod a megfelelő megoldást.
Soha ne engedd, hogy túlterheljék őket, és soha ne sajnáld magad, ha valami elromlik az életedben, mert ez történik az életed során. Legyen az gazdag vagy szegény, alkalmazott vagy önálló vállalkozó, diák vagy a nyugdíjkorhatárt betöltöttek.
 
Tanulj minden nap új dolgokat, és élvezd az életed!