Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Mesteri szintre emelni az elengedés művészetét

2020-12-19

A tao bölcsessége: Alkalmazkodni a változásokhoz

yin yang.jpg

 

Mesteri szintre emelni az elengedés művészetét


A világ legtöbb modern társadalma az ember értékét abban méri, hogy mekkora ellenőrzése van a közösség többi tagja felett. A sikert ez a mutató határozza meg, hogy az illető megpróbálja a társai feletti irányítást kikényszeríteni. Alapvetően ezt teszik a kormányok az állampolgáraikkal, a vállalatok pedig az alkalmazottaikkal. Az igazság viszont az, hogy szinte lehetetlen a világot azáltal uralni, hogy megpróbáljuk megváltoztatni a dolgok természetes menetét.


A legtöbbet tenni azáltal, hogy semmit sem teszünk.


Az elengedés művészetének elsajátításával hatékonyabban közelíthetjük meg az életet.

 

A brutális erő alkalmazása és a körülöttünk lévő összes dolog irányítása helyett inkább a világ működésének kifinomult megértésével tudjuk azt uralni. A Lao Ce által írt fő taoista szentírások tartalmazzák ezeket az ismereteket, és ezek a tanítások még napjaink különböző körülményei között is érvényesek. Például tekinthetők a tanításai az ország irányításához útmutatásként. Ő ugyanis kiterjeszti az uralkodás nélküli uralkodás fogalmát.


Minden esetben, amikor egy uralkodó megpróbálja kontrol alatt tartani az embereket és ellenőrizni akarja az életük minden egyes aspektusát, hogy az megfeleljen a terveknek, a dolgok mindig rosszra fordulnak egy bizonyos ponton. Amikor az uralkodó nem tartja tiszteletben az egyén magánéletét és szabad akaratát, az emberek erőszakossá válnak. Másrészről az a vezető, aki passzívabb és lazább megközelítést alkalmaz, miközben szem előtt tartja az egyén integritását, sikeresen elnyeri az emberek bizalmát.


Igyekszünk irányítani a partnereinket, a gyermekeinket és végső soron a jövőnket. Lao Ce a „wu wei” vagy a „nem cselekvés” révén annak a fontosságáról beszél, hogy ne próbáljuk mindig megszerezni az irányítást, hanem áramoljunk együtt egy adott helyzettel.


Nyilvánvalóan, az emberi faj messzire eljutott azáltal, hogy erőt gyakorolt ​​a körülötte lévő környezetére, és nincs azzal semmi baj, hogy a körülményeket jobbá akarjuk tenni. Fontos azonban megérteni, hogy mindennek van határa, és egy ponton túl az irányítás mindent tönkretesz, amit megpróbálunk megvédeni és megőrizni.


A fák erre egy jó példa. Kiválaszthatsz egy szép helyet a vetőmag elvetésére, öntözheted, trágyával táplálhatod, és biztosíthatod, hogy elegendő napfényhez jusson, de ezen túlmenően nem tudod kontrollálni, hogyan növekszik majd.


Elfogadni a változást


A taoizmus arra tanít bennünket, hogyan mozognak a dolgok az életben két ellentétes fogalom között, mint például a fény és a sötétség, a magasság és a mélység, a jin és a jang. A változás elkerülhetetlen. Csak akkor lehetsz sikeres, ha megtanulsz alkalmazkodni hozzá. Az élet arról szól, hogy legyünk lágyak és engedelmesek, a halál pedig rideg és száraz.
Meg kell tanulni a patak természetes áramlásával haladni, ahelyett, hogy egy sziklához vagy egy ághoz ragaszkodnánk, hogy irányítsuk a helyzetünket. Vannak olyan emberek is, akik elpazarolják az energiájukat; akik különös módon folyamatos harcra kényszerítik magukat a patak folyása ellen. A gyengeségeiden való munkánál is fontosabb, hogy kövesd az erősségeidet, és fedezd fel azt, hogy természetes módon milyen helyzetbe jutnál.


A változás egy másik aspektusa, amelyet meg kell érteni, hogy a hasznosság relatív fogalom. Ami az egyik helyzetben hasznos lehet számodra, az egy másik esetben teljesen értéktelen, sőt akár káros is lehet rád nézve. Fontos megtanulni elhagyni azt, ami haszontalan, és továbblépni arra, ami hasznos.


A mértékletesség a boldogság kulcsa


Akkor vagyunk a legboldogabbak, amikor azt csináljuk, amit a legjobban tudunk, anélkül, hogy az abból származó eredményeken vagy előnyökön töprengenénk. Fontos megérteni, hogy meg kell találni az egyensúlyt a „csúcson lenni” vagy a „mélyponton lenni” állapotai között.


A mértékletes élet a kulcsa a boldogságnak, és az elengedés az az út, ami e cél felé vezet.

 

 

 

 


Forrás: visiontimes.hu