Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Tátrai Nagytemplom

2018-10-31

Látványosság
Jég-bazilika Magas Tátrában

 Tátrai Nagytemplom.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com

 

Jég-bazilika Magas Tátrában
Nyitva november 25.-től

Ebben az évben is elkészítették a Tátrai Nagytemplomot, az egyedülálló jégtemplomot a tátrai történelem és természet elemeivel. A 2016/2017-es téli szezon a szepesi gótika fenséges stílusában viszi magát gyönyörű üvegoltárral. Ez esetben az építők, 8 szobrász és 7 segédük, 90 tonna jéggel játszottak el és egy egyedülálló légkörű nagytemplommá változtatták át.

A gótikus szépség főépítője Adam Bakoš szobrászművész és az oltár üvegvitrázsait görög-szlovák eredetű Achilleas Sdoukos üveges és formatervező valósította meg.

Az idei ihletért a művészeknek nem kellett messzire menniük. Gondoskodtak róla Szepes régió pazar vallási épületei, és ezért a szárnyasoltár predelláján pont a Szepesi címer látható. A hátsó részét hatalmas, 4 méteren felüli ablakok alkotják. Az oltárszekrény központjában Szűz Mária szobra áll magasztaló Jézuskával Kolcsó településből.

Tátrai Nagytemplom1.jpg
 Kép forrása: Pinterest.com


Az oltár továbbá négy szárnyból áll, melyek mindegyike a régió más-más védőszentjét illeti meg. A bal felsőben Dénesfalvi Szt. Mária Magdolna található, a bal alsóban Szepesbélai Szt. Antal Remete. A jobb felső Okolicsnói Szt. Barbaráé és a jobb aluli szárnyat Lőcsei Szt. Jakab pártolja. Az oldalsó térségeket szépen kitöltik a templomhajók. A baloldaliban egy pásztorfigura rejlik, a jobboldaliban pedig a Lőcsei Pál Mester szobra van elhelyezve.

Ez a felséges építmény, mindenképpen megéri a látogatást.


Precíz munkával és kellemes megvilágítással aláhúzott részleteivel bűvöli el a látogatókat. Minden vasárnap még erősebb emóciót nyújt a nagytemplom, amikor élő zenekoncerteknek köszönhetően felzendül. A Tátrai Jégtemplomból felejthetetlen élményt nyújthat az odalátogatóknak.

Weboldal: http://www.vt.sk/hu/aktivitasok/eventy/tatrai-nagytemplom-20161125-tol/

Tátrai Nagytemplom2.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com