Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Csakra-rendszer I.

2018-11-04

Csakratan

 Csakra-rendszer II..jpg

 Kép forrása: Pinterets.com

 

Mi is az a csakra?

A szanszkrit eredetű "csakra" szó magyar jelentése "kerék", amit gyakran lótuszvirágokként ábrázolnak, tölcsér vagy virágkehely formája miatt. Valószínű onnan kapta nevét, hogy a tisztánlátók örvénylő energiaként érzékelték, hisz tölcsérszerűen keskenyedő áramlásként járják át a szervezetet.. A csakrák egyfajta energiatölcsérek (energiát szívnak fel az Egyetemes Energiamezőből), melyeken keresztül fizikai testünk energiát kap, illetve, ha bizonyos energiákból többlet keletkezik, akkor a csakrákon keresztül adjuk tovább a felesleget környezetünknek. A csakrák az ember érzékfeletti részeivel közös szervek, s minden testben sajátos feladatuk van. A csakrák a gerinchez és az idegrendszerhez különböző mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. A teljes csakra-rendszer rendkívül összetett. 7 fő, és több, mint 300 kisebb csakra van az emberi testben. A testen kívül is elhelyezkedik néhány nem-fizikai csakra. A csakra-rendszernek és a rendszer hálózatának részletes térképét évezredeken keresztül használták a keleti gyógyításban és miszticizmusban (pl. akupunktúra.) A csakrák erőközpontok, melyek harmonikus működésük esetén transzformátorokként alakítják át a szervezet és a kozmosz energiáit, s azokat így közvetítik egymás felé. A csakrák az ember fizikai szemmel láthatatlan, szellemi részeinek szervei. A fizikai test a normális érzékszervek számára is érzékelhető, az embernek azonban vannak olyan finomabb testei, amelyek az érzékfeletti, vagy  más néven szellemi világhoz tartoznak. A csakrák ott keletkeznek, ahol bizonyos szellemi energiaáramlatok tartósan keresztezik egymást. Ezeket a csatornákat nadi-knak vagy meridiánoknak nevezik, melyek közvetítésével az energiaáramlás az étertesten belül zajlik. Számuk hetvenkétezer. Ahogy a vérerek a vért szállítják, úgy áramlik ebben a finom hálózatban az energia. Ahol hét vezeték keresztezi egymást, ott a nyolcvannyolcezer akupunktúrás pont egyike, ahol tizennégy, ott a huszonegy mellékcsakra egyike található. Huszonegy energiapálya metszéspontjában pedig a főcsakrák helyezkednek el. A hét főcsakra a szivárvány hét színével közel megegyező rezgéstartományban működik. Lelki összhang hiányában rezgésszámuk megváltozik, s a csakrák vagy túlpörögnek, vagy lelassulnak, amit a szellemi látó színváltozásként észlel. Ezek a változások hatással vannak az étertestre, illetve azon keresztül a fizikai testre is, így idővel szervi panaszokat, betegségeket is előidézhetnek. A lelki zavarok megszűnésével a csakrák működése, a szervezet energiaellátása helyreáll, s életbe léphetnek az öngyógyító mechanizmusok. Az étertestben a csakrák felelősek az életerők áramoltatásáért, és a test egészséges működését fenntartó energiákért. A csakrák fejlődése teremti meg az alapját annak, hogy a szellemi világokat és azok lényeit megismerjük, így a csakrák szellemi érzékszerveknek is tekinthetők.
 

Minden csakrának elsősorban biológiai funkciója van. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ezáltal információkkal is a szerveket, végtagokat és a sejteket. Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát. Ha a táplálékláncon át valamilyen okból megszűnik a test energiaellátása, az ember képes bizonyos ideig a csakrákon keresztüli energiaellátás segítségével is élni.

1.jpg
 
 Kép forrása: Pinterets.com

De miért kell vigyáznunk környezetünkre?

Lehetséges, hogy a csakrák energiafelvétele akadályoztatva van. Mivel az energiafelvétel során az energiánkat a fákkal, növényekkel, állatokkal, ásványokkal és más emberekkel kicseréljük, illetve energiát veszünk fel tőlük, egy nagyvárosi ember érezhetően befolyásoltnak tekintheti energiaellátását például az elektromos energiamező által. A zöldben való tartózkodás során azonban érezhetően javulhat energiaellátása. Itt nincs lehetősége az elektroszmognak arra, hogy akadályozza az energia felvételét. Környezetünk károsítása azonban – mint ahogyan azt az erdők pusztulása is mutatja – automatikusan szűkös energiaközvetítést idéz elő. Hosszú távon nézve tehát az ember a környezet károsításával elpusztítja saját energiaellátását.

A csakrák biológiai funkciójukban kapcsolódnak a fizikai test megfelelő testrészeivel, belső elválasztású mirigyrendszerével és az idegekkel. Ezen kívül pszichológiai funkciót is ellátnak.

Az aura csakráinak fő feladata, hogy vitalizálja az egyes energiatesteket, így a fizikai testet is, valamint, hogy biztosítsa az aurarétegek közötti energiaátvitelt. Fejlődésünk során csakráink fokozatosan egyre fejlettebbé válnak, kb. 7 éves korban alakul ki egy védőernyő a csakranyílások fölé, ami sokat kiszűr az egyetemes energiamezőből érkező hatások közül.


Kellemetlen érzésekre úgy reagálunk, hogy blokkoljuk érzéseinket, ezzel leállítjuk az energiaáramlást. Ilyen esetekben a csakrákban torzulás, blokk keletkezik. Minden negatív élmény okozhat ilyen sérülést. Ha csakráink jól működnek, nyitottak, meghatározott irányba forognak, megfelelő energiaáramlás történik köztünk és a világ között.


Ha csakrákban működési zavar található, abban az esetben az auratest is gyengül, megsérül. Az egészség érdekében az összes csakrának nyitva kell lennie. Az aura minden rétegéhez csatlakozik egy csakra. Az első három csakra és auraréteg a fizikai világhoz, fizikai szinthez kapcsolódik.


A csakra bizonyítottan mindig az óramutató járásával megegyező irányba forog (normálisan működnek, nyitottak), amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, növényeknél és állatoknál azonosak. Párosával helyezkednek el elöl és hátul. Öt van (harmadik szem csakra, torok csakra, szív csakra, napfonat csakra, keresztcsonti csakra) a test első oldalán, öt a hátsón, illetve egy felül (korona csakra) és egy alul (gyökér csakra). Ezek szerint mondhatjuk, hogy vagy hat pár vagy tizenkét darab, de semmiképpen sem hét a csakrák száma J

A csakrák tölcsér alakúak. Az Egyetemes Energiamezőből a csakra, mint energiaörvény energiát szív magába. A normális csakra körülbelül 15 cm átmérőjű és 2,5 cm távolságban helyezkedik el a testtől.

A testünkön számos kisebb csakra található még. Ezek közül jelentõsebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén lévõ csakrák.

Az aura csakráinak fő funkciói:

- Életerővel látják el az energiatesteket és a fizikai testet.

- Az öntudat fejlődését segítik.  

- Feladata az auraszintek közötti energia átvitel.


 korona csakra.jpg
 Kép forrása: Pinterets.com


7. Korona csakra:

 A fejtetőn található.

- Színe: viola, fehér

- Testi szerve: felső agyi részek - nagyagy, tobozmirigy

- Hozzátartozó fogalmak, érzések: felső mentál, tiszta lét, isteni energia, isteni tudat, tökéletes lét, nyugalom, egységérzés, teremtésvágy

- Csökkent működés esetén: bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen élet érzés, felszínesség, kicsinyesség, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok
 

 Harmonizálása:

- Mantrával: OM

- Színterápiával: fehér, arany

- Drágakőterápiával: ametiszt, hegyikristály

- Aromaterápiával: tömjén, lótusz

- A természet érzékelésével: magas hegyek látványa, magas kilátóról nyíló teljes panoráma a természetben, és egyéb ami a határtalan tér érzését kelti, fehér virágok, ételek

- Jógagyakorlattal: napüdvözlet

- Energiagyakorlatokkal


Az egyén spiritualitásához való viszonyával, egész lénye fizikai, érzelmi értelmi és spirituális integrációjával áll kapcsolatban. Ha zárt, az egyénnek nincs kapcsolata sapát spiritualitásával. Nincs kozmikus érzése, nem érti miről beszélnek mások, ha spirituális élményeikről számolnak be. Nyitott esetben egy létállapot, a valóság végtelenné tágítása. Túlmutat a fizikai világon, az egyénben az egészség, a béke, bizodalom érzését teremti meg, célt és értelmet adva a létezésének.

 Forgása ellentétes a gyökér csakráéval.

 A Korona-csakra a legmagasabb tudati szintet szimbolizálja. A hetedik csakra felelős azért, hogy egységben érezzük magunkat az univerzummal, hogy felszabadultnak, szabadnak érezzük magunkat, ez a csakra köt össze a spirituális énünkkel.

 Ha gyenge az energiaáramlás, akkor céltalannak és értelmetlennek érezzük az életünket, bizonytalanok vagyunk és betegesen félünk a haláltól.

 Betegségek: lelki és pszichés zavarok, mint például depresszió.

 homlok csakra.jpg
 Kép forrása: Pinterets.com


6. Harmadik szem (homlok) csakra:

 A homlok középpontján található.

- Színe: indigókék

- Érzékszerve: érzékfeletti érzékelés

- Testi szerve: alsó agyi részek - arc, szem, fül, orr, kisagy, központi idegrendszer, agyalapi mirigy

- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó mentál, megismerés, szellemi energia, tisztánlátás, intellektus, emlékezet, szellemi akarat, intuíció, imagináció, szellemi gyógyítás, holisztikus szemlélet

- Disszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, materializmus, fanatizmus, manipuláció, pszichés zavarok, feledékenység, butaság, a hozzá tartozó testi szervekkel kapcsolatos zavarok

Harmonizálása:

- Mantrával: KSHAM

- Színterápiával: indigókék

- Drágakőterápiával: lapis lazuli, zafír, szodalit

- Aromaterápiával: menta, jázmin

- A természet érzékelésével: az éjszakai csillagos ég látványa, sötétkék virágok

- Jógagyakorlattal: gyertyaállás, fejenállás, jóga mudra

A Harmadik szem a lélek csakrája. Ide tartozik az intuíció, illetve az a képesség, hogy gyógyítani tudjunk másokat. Ha erős a Homlok-csakránk, akkor odaadóak vagyunk, törekszünk a bölcsességre és belátásra, és képesek vagyunk nevetni magunkon.

Ha nem egészséges az energiaáramlás, akkor vagy túlságosan földhöz ragadtak és materialisták vagyunk, vagy éppen az ellenkezője: fanatikusak, a földtől elrugaszkodottak, naivak és becsaphatóak.

Betegségek, melyek a Harmadik szem gyengeségét jelzik: pszichés zavarok, fejfájás vagy látási zavarok.

Elülső része: Homloki központ a harmadik szem csakra a mentális értelmi fogalmak képi megjelenítésével és megértésével van kapcsolatban. Magában foglalja az egyén valóságról alkotott fogalmát, az Univerzumról alkotott képét, a hiedelmeit arról, milyen az Univerzum.

Hátsó része: A végrehajtó központ, a gondolatok keresztülvitelével kapcsolatos. Ha ellentétes a forgás, az illető világról alkotott képei hamisak, mentális képei zavarosak. Ellentétes erős forgás erős hajlandóságot mutat az egyén negatív gondolatai gerjesztésére. Ha ez egy erősen működő végrehajtó központtal párosul, az egyén világában ez pusztító hatású. Ha a végrehajtó központ gyenge, minden gondolatunkat nehezen tudjuk végrehajtani. Hiába van kreatív ötlet, de nem tudja megvalósítani és állapotához társít egy magyarázatot, amelynben a külvilágot hibáztatja. Homloki csakra ellentétes forgású hátsó csakra, óramutató járásával egyező első csakra esetében az egyén keresztülviheti torz ötleteit, még akkor is, ha nélkülözi a valósággal való kapcsolatot. Ez a típus lehet bűnöző is.

 torok csakra.jpg
 Kép forrása: Pinterets.com

   5. Torok csakra:

 A torok magasságában található.

- Színe: világoskék

- Eleme: éter

- Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, nyak, torok, légcső, hörgők, a tüdő felső része, nyelőcső, hangképzőszervek, mandulák, pajzsmirigy (tiroxin), mellékpajzsmirigy, karok, fülek, állkapocs

- Érzékszerve: hallás

- Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: felső asztrál, együttműködés, információs energia, kommunikáció, objektív megismerés, inspiráció, művészi kifejezés, őszinteség, nyitottság, függetlenség, tökéletességérzés

- Disszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, meggondolatlanság, üres fecsegés, egyéb beszédzavarok, mindenáron erősnek mutatja magát, mások manipulálása, hazudozás, vagy elfojtott önkifejezés, önbizalomhiány, félénkség, gombóc érzés a torokban, félelem attól, hogy mások mit gondolnak rólunk, megfelelésvágy, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok


 Harmonizálása:

- Mantrával: HAM

- Színterápiával: világoskék, türkizkék

- Drágakőterápiával: akvamarin, türkiz, kalcedon

- Aromaterápiával: zsálya, eukaliptusz

- A természet érzékelésével: a kék ég látványa, a gyengéden hullámzó vízben visszatükröződő ég kékje segíti a szellemi és érzelmi energiákat összhangba hozni

A Torok-csakra a kommunikációért és az intellektusért felelős. Harmonikus energiaáramlás esetén a törekszünk az objektív megismerésre, őszinték, nyitottak vagyunk, vágyunk az önkifejezésre. Ez a csakra felelős a helyes értékítéletért. Ide tartozik a kreatív illetve művészi kifejezésmód és fantázia is.  

Gyenge energiaáralmás esetén az ember félénk és visszahúzódó lesz, aki fél megszólalni és kifejezni gondolatait. A diszharmonikus Torok-csakra működés azt eredményezi, hogy túlságosan félünk attól, mások mit gondolnak rólunk, hatalmas a megfelelésvágyunk, éppen ezért soha nem magunkat mutatjuk, hanem álarcokat használunk, hogy erősnek lássanak.

Betegségek, melyek az ötödik csakra gyengeségét mutatják: a különböző beszéd vagy mozgásszervi problémák.

Elülső része: A nyaki csakra a személyes szükségleteinkért való felelősségvállalással áll kapcsolatban. Akkor működik megfelelően, ha az ember felhagy azzal, hogy hiányai miatt másokat hibáztasson, és nekikezd, hogy megteremtse azt amire vágyik, és a szükségleteit. Ez a központ megmutatja, hogy milyen viszonyban van az egyén a feléje érkező dolgok elfogadásával. Ha ellentétes a forgása, akko rnem képes elfogadni azt, ami neki jár, a világot negatív, ellenséges helynek fogja érzékelni. Negatív elvárásai lesznek, s negatív események fognak kívül is megjelenni.

 Hátsó része: a társadalomban elfoglalt helyünkkel kapcsolatos érzésekhez gyűjt energiát. Nyitott, ha az ember elégedett a munkájával, szakmailag sikeres. Ilyenkor tevékenysége beleillik az életcéljába. Ha olyan foglalkozást választott, ami számára kellő mértékben jelent kihívást, ami kielégíti őt, ez a csakra virágba borul. Szakmailag sikeres lesz, növekedéséhez megkap minden támogatást a Világegyetemtől. Blokkoltság esetében ennek ellenkezője igaz. Büszkeség mögé rejti bizonytalanságérzetét, félelmét a sikertelenségtől. Félünk a hibázástól. Azért utasítunk el folytonosan valakit, vagy valakiket és valamit  vagy valamiket, mert félünk, hogy minket visszautasítanak. Az áldozat szerepét játssza. Bele kell vágni a vágyott szakmába, menni a vágyott kapcsolat után: ez szabadíthatja fel igazán érzelmeinket. A hibázástól való féelelmérzés gátol.

 

forr: www.angyalszarny.hu