Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

KEREKEK, MELYEK GYÓGYÍTANAK

2018-11-04

A csakrák, testünk erőközpontjai.
Szankszrit eredetű, jelentése: kerék, energiaörvény.
A kommunikáció és az információcsere szervei"

 KEREKEK, MELYEK GYÓGYÍTANAK.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com

 

7 fő csakránk van, de vannak még csakrák a testen belül és kívül is.

A csakrák rendszere a hét szintű univerzum filozófikus modellje. Minden csakra egy-egy tevékenység központja, mely energiát vesz fel, feldolgozza és továbbítja azt az életerő felé. Maga a csakra elnevezés szó szerint fordítva kereket, lemezt jelent, és egy bioenergiával működő, forgó szférát képez, mely a gerincoszlop idegeire csatlakozik. Hét ilyen kerék létezik, melyek egymás fölött helyezkednek el egy egyenes energia vonalat képezve, mely a gerincoszlop aljától indul, és a fej felé tart. Léteznek másodlagos, vagy kis csakrák is, melyek a kezeken, lábfejeken, ujjvégeken és a vállakon találhatók.

A csakrarendszer Indiában született több mint 4 ezer évvel ezelőtt. A csakrák magukban nem léteznek fizikailag, mint ahogy érzékeink, gondolataink sem. Nem tekinthetőek fizikainak és mégis óriási hatást fejtenek ki a szervezetre, mivel fizikai szintre hozzák a spirituális energiát. A csakrák szoros kapcsolatban állnak fizikai funkcióinkkal, s mint ahogy az érzelmek befolyásolják légzésünket, szívverésünket és anyagcserénket, úgy a csakrák is befolyásolják szervezetünket, testünk formáját, gondolatainkat és viselkedésünket. A jóga különféle technikáival, légzéssel, bioenergiával, mozgással, meditációval és vizualizálással képesek vagyunk hatni csakráinkra, így egészségünkre és életünkre.
Tehát azt állítjuk, hogy a csakrák bizonyos pozíciókban helyezkednek el, pedig fizikai értelemben nem is léteznek. Van azonban relatív elhelyezkedésük, melyek bár egyénenként valamelyest eltérhetnek, egymás közti kapcsolatuk ugyanúgy fennáll mindenkinél. Mivel nem mutathatóak ki anyagilag, a csakrák testünk formájában jelennek meg, vagyis egy-egy testrészünkhöz kötjük őket. Azon szervekhez, melyek befolyásolják életünket és a világot, melyben gondolkodunk, érzünk, melyben különféle szituációkkal szállunk szembe. Úgy ahogy a szelet véljük látni, ahogy sodorja a faleveleket és mozgatja az ágakat, a csakrák is érzékelhetőek...

A hét fő csakrát a könyv csoportosítja funkció, elem, jog, démon, szín és identitás szerint.

7-es csakra (a fejtetőn található)

Funkciója az ismeret, eleme a gondolat, joga a megismerés, démona a ragaszkodás, színe a viola és identitás típusa a univerzális

6-os csakra (homlok)

Funkciója az intuíció, eleme a fény, joga a látás, démona az illúzió, színe az indigó és identitás típusa az archetíp, ősi típus.

5-ös csakra (torok)

Funkciója a kommunikáció, eleme a hang, joga a beszéd, démona a hazugság, színe a kék és identitás típusa a kreatív típus.

4-es csakra(szív)

Funkciója a szeretet, eleme a levegő, joga a szeretet, démona a fájdalom, színe a zöld és identitás típusa a társadalmi típus.

3-as csakra (köldök)

Funkciója az erő, eleme a tűz, joga a cselekvés, démona a szégyen, színe a sárga és identitás típusa az ego.


2-es csakra (alhas)

Funkciója a szexualitás, eleme a víz, joga az érzelem, démona a bűntudat, színe a narancs és identitás típusa az érzelmi típus.

az 1-es csakra (gerinc alja)

Funkciója a túlélés, eleme a föld, joga a lét, démona a félelem, színe a vörös és identitás típusa a fizikai.

A csakrák, a testben való elhelyezkedésüknek megfelelően, a tudat különféle állapotaihoz, ősi elemekhez és filozófiákhoz kapcsolódnak. Például: a legalsó csakrák, melyek fizikailag közelebb vannak a földhöz, az életfunkciókkal kapcsolatos kérdésekhez kötődnek: túlélés, mozgás, tett. Fizikai és társadalmi törvények szabályozzák. A fentebb helyezkedő csakrák mentális területet képviselnek és szimbólikus jelentéssel bírnak a szavakon, képeken, elképzeléseken keresztül. Minden egyes csakra az ember pszichikai egészségének egy fontos komponensét (lsd. funkciók fentebb) képviseli.
Metafórikusan a csakrák különféle elemekkel vannak kapcsolatban (lsd. táblázat). Ezek az elemek az univerzum elemeit képviselik, a gravitációt, polaritást, elhasználódást(égés, anyagcsere), egyensúlyt, vibrálást, fényességet (átv. értelemben is), és a tudatot magát. Fontos megérteni ezeket az elveket, hiszen elvezet a csakrák megértéséhez. A föld szilárd, masszív; a víz formátlan és folyékony; a tűz átalakító; a levegő könnyű és légies; a hang impulzív és ritmikus; a fény fénylik; míg a gondolat a tudat alkotója. A különféle elemekkel történő meditáció elvezet a csakrákhoz.
A csakrák együttesen formálnak egy a Jákob lajtorjájához hasonló átmenetet a Föld és az Ég, a test és az ész, a anyag és a szellem között. Ezek a polaritások állandóak és folytonosak. A hét csakra a szivárvány hét színével párosodik. A fény vibrálásának legalacsonyabb látható színe a vörös, az alapcsakrával párosul, mely a leggyorsabb és legrövidebb. A viola a fejtető színe. Az összes többi szín (narancs, sárga, zöld, kék, indigó,) a közbülső csakrák színei. Apránként, ahogy megtanuljuk kinyitni és gyógyítani a csakrákat, melyek mi magunk vagyunk, mi magunk leszünk a Szivárvány Híd, mely a Föld és az Ég között ível