Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Meditációs légzőtechnikák

2018-11-06

A légzés befolyásolja a tudatállapotot

 Meditációs légzőtechnikák.jpg

 Kép forrása: Pinterets.com

 

Nyugodt légzés meditációnál

A légzés befolyásolja a tudatállapotot, az érzelmeket, az izmok tónusát, és az életenergia áramlását. A légzés nem pusztán gázcsere, hanem általa olyan kozmikus energiát (prána, chi, ki) lélegzünk be, amely vezérli testünk és tudatunk működését. Ez az energia szoros kapcsolatban van a belélegzett levegővel, ám sokkal szubtilisebb, mint a levegő vagy az oxigén.

A tudat- és érzelmi állapotok hatására légzésünk megváltozik. A légzéssel ugyanakkor vissza tudunk hatni tudatállapotunkra. Mind a tudat, vagy figyelem irányítása, mind pedig a légzés a chi áramlás befolyásolásának eszköze. A gyakorlatokkal feléleszthető, aktiválható, szabályozható az életenergia.

A légzés a test legfontosabb életfunkciója. Minden egyes sejt működésére hat, és közvetlen kapcsolatban áll az agyműködéssel.

A legtöbben helytelenül lélegeznek, mivel tüdejük kapacitásának csak kis részét használják ki. A légzés így általában sekély, megfosztva a testet a jó egészséghez alapvetően szükséges oxigéntől és energiától.
Noha a légzés főként tudattalan folyamat, bármikor megvalósítható tudatos irányítása. Következésképpen a légzés hidat képez a tudat tudatos és tudattalan területei között. A gyakorlatokkal felszabadíthatók a neurotikus, tudattalan mintákban megkötött energiák, melyek azután kreatívabb és örömteli tevékenységekre fordíthatók.


Nyugodt légzés meditációnál


A helyes légzés a meditációnál nagyon fontos. Ha leülsz meditálni, próbálj meg olyan lassan és csendesen belélegezni amennyire csak lehet, hogy ha valaki egy cérnaszálat tenne az orrod elé, az meg sem mozdulna. Mikor kilélegzel, próbáld még lassabban kifújni a levegőt, mint ahogy belélegeztél. Ha lehetséges, tarts egy rövid szünetet a kilégzés és a következő belégzés között. Ha tudod, tartsd vissza lélegzetedet néhány másodpercig. De ha nehezedre esik, akkor ne tedd. Soha ne tégy olyat, ami árthat a szervezetednek vagy a légzőrendszerednek.


Tisztaság a légzésnél meditáció alatt

Az első tulajdonság, amire a légzőgyakorlatok végzésekor gondolnod kell, a tisztaság. Ha belégzéskor érezni tudod, hogy a lélegzet közvetlenül Istentől, a Tisztaságtól magától jön, akkor lélegzetedet könnyen meg tudod tisztítani.


Meditációs légzőgyakorlat bizonyos tulajdonságokért

Minden belégzésnél próbáld azt érezni, hogy végtelen békét viszel a testedbe. A béke ellentéte a nyugtalanság. Kilégzésnél próbáld meg érezni, hogy kiveted magadból azt a nyugtalanságot, ami benned van, és amit magad körül látsz. Ha így lélegzel, meglátod, a nyugtalanság fokozatosan elhagy. Ha ezt elvégezted néhányszor, érezd, hogy erőt lélegzel be az univerzumból; kilégzéskor pedig érezd, hogy minden félelmed elhagyja tested. Azután, ha ezt is elvégezted néhányszor, próbáld azt érezni, hogy végtelen örömet lélegzel be, és gondokat, szenvedést és szomorúságot lélegzel ki.


Kozmikus energia belégzése meditáció során

Érezd, hogy nem levegőt, hanem kozmikus energiát lélegzel be. Érezd, hogy minden egyes lélegzetvétellel mérhetetlen kozmikus energia hatol beléd, és ezt az energiát tested, életerőd, értelmed és szíved megtisztítására fogod használni. Érezd, hogy testednek nincs egyetlen olyan pontja sem, amit ne járna át a kozmikus energia áradata. Áramlik benned, mint egy folyó, átmossa és megtisztítja egész lényedet. Kilégzéskor érezd, hogy a benned lévő összes szennyet – minden istentelen gondolatot, minden sötét ötletet és tisztátalan tettet – kilélegzel. Érezd, hogy kilélegzel mindent, amit magadban istentelennek nevezel, mindent, amit nem akarsz sajátodnak tartani.