Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Mi a kundalini?

2018-11-05

A Kundalini útjának megfelelően Isten Energiája, mely az Univerzumot irányítj

 Mi a kundalini.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com

 

Mik azok a testben lévő szubtilis energiarendszerek?

Az Univerzumot Isten jelenléte tartja fenn. A Kunḍalinī útjának megfelelően Isten Energiája, mely az Univerzumot irányítja (teremtés, fenntartás és megsemmisítés), az a Chaitanya (Isteni Tudatosság). A Chaitanya azon formája, mely az ember működéséhez szükséges Isteni Energiát képviseli, chetana-ként is ismert.

Ennek a chetana-nak, ténykedésének állapotától függően két fajtája van:

Aktív chetana – Prana-Shakti-ként vagy éltető vitálenergiaként is ismert. A prana-shakti energiával látja el a fizikai testet, az elmét, intellektust és a szubtilis egót. A nadi-ként ismert szubtilis csatornán keresztül áramlik. Ezek a nadi-k a test minden részében jelen vannak és energiával látják el a sejteket, idegeket, artériákat, nyirokrendszert, stb.Kérjük, olvassa el az erre utaló cikkünket: Miből tevődünk össze?
Inaktív chetana– másnéven Kunḍalinī-ként ismert. A Kunḍalinī az egyénben mindaddig nyugvó állapotban van, amíg az alábbi módszer szerint működésbe nem lép.
Spirituális növekedésünk tekintetében az alábbi diagramm az össz-szubtilis-energia elosztást mutatja a vitális energia és a Kunḍalinī tükrében.

2. Mire használjuk a Kunḍalinī-t?

A Kunḍalinī, vagy inaktív chetana elsődlegesen a spirituális növekedéshez szükséges. Nem vesz részt a mindennapi testműködésben, sőt, annak ellátásában sem.

3. Hogyan kell aktiválni a Kunḍalinī-t?

A Kunḍalinī spirituális gyakorlattal vagy spirituális energia-átvitellel aktiválódik.

3.1 A Kunḍalinī ébresztése spirituális gyakorlattal

Ez olyan gyakorlatokat jelent, amik a különböző, Istenhez vezető útak járását jelenti, úgy mint: a Cselekedet Útja (Karmayoga),az Áhitat Útja (Bhaktiyoga), Aszkézis Útja (Hathayoga) és a Guru Kegyelmének Útja (Gurukrupayoga).

A Hathayoga olyan életvitelt tartalmaz mint pl. a cölibátus, pranayam (légzési gyakorlatok), jógázás és más spirituális gyakorlatok. Egyes emberek aszkézissel (Hathayoga) igyekeznek kierőszakolni a Kunḍalinī aktiválását. Azonban ez ártalmas következményekkel járhat: néhányan fizikailag, mások szellemileg betegednek bele.

3.2 Energia-átvitel vagy Shaktipat

A Shaktipat jelentése,amikor valaki - általában egy spirituálisan fejlett vezető/Guru -, valakinek - például az Ő tanítványának - spirituális energiát adományoz. Történhet ez egy szent szó vagy mantra által, tekintettel, gondolattal vagy érintéssel – főként a homlok csakra vagy adnyaa chakra érintésén keresztül.Így nyilvánul meg a Guru Kegyelme az arra érdemes tanítvány felé. Ez az energia-átadás megsegíti a Kunḍalinī felébredését.

Miután a Kunḍalin felébredt, növekedésének mértéke a tanítvány spirituális gyakorlatainak folyamatosságától és kitartó fejlődésétől függ.

3.3 A Kunḍalinī felébresztésére és mederbe terelésére javasolt mód

Bármelyik spirituális ösvényről is legyen szó, ha az ember spirituálisan fejlődik, akkor a Kunḍalinī növekszik. Az SSRF a Kunḍalinī felébresztését természetes módon javasolja, a mindennapos spirituális gyakorlatok végzésével, a Spiritualitás hat alapelvét követve. Ebben az esetben a nem-megnyilvánuló Guru Princípium, vagy Isten Tanító princípiuma aktiválja a Kunḍalinī-t. Amikor a Kunḍalinī a Guru kegyelméből aktiválódott, automatikusan felfelé halad és az Istenkeresőt spirituálisan átalakítja.

Amikor az Istenkereső lökést kap a shaktipat által, hirtelen nagy mennyiségű spirituális energiához jut. Bár ez a tapasztalat rendkívül kellemes, akár függőséget is okozhat. Egyedül a spirituális gyakorlat minőségének és mennyiségének fokozatos növelésével érhető el a Guru Kegyelmének állandó áradása, ami a Kunḍalinī-t a helyes mederbe tereli, ezzel is megerősítve az Istenkereső hitét.

A jobb megértés érdekében vegyünk egy példát.

Töretlenül, folyamatos erőfeszítéseket tenni a spirituális gyakorlatokban hasonlatos a keményen végzett munkához és az általa hozzájutott vagyonhoz

Közvetlen energia-átvitellel felébreszteni a Kunḍalinī-t olyan, mintha milliárdosnak születtünk volna és az Apánk folyamatosan látna el pénzzel.

A fent említett két lehetőség közül a kemény munkával szerzett jóllét (spirituális jólét) a fenntarthatóbb és biztosabb választás a növekedés szempontjából.

3.4 A Kunḍalinī legfontosabb aspektusai

Minthogy a szív a vérkeringés, az agy az idegrendszer központi szerve, hasonlóan a szubtilis energiarendszernek is különböző energia központjai (csakrái), csatornái vannak.

72 000 szubtilis csatorna (nadi) létezik. A három legfontosabb finomrezgésű csatorna:

Sushumna nadi, a központi csatorna, amely a hátgerinc aljától a fejtetőig terjed,

Pinglaa vagy Surya (Nap-) nadi, amelyasushumna nadi-tóljobbra futó, és az

Ida vagy Chandra (Hold-) nadi, amely asushuma nadi-tól balra futó csatorna.

Kunḍalinī and Vital energy

Az éltető vitálenergia a surya nadi-n (Napcsatorna), a chandra nadi-n(Holdcsatorna) és más kisebb nadi-kon keresztül áramlik a testbe. Az életenergia felváltva áramlik a surya és a chandra nadi között.

A Kunḍalinī egy spirituáls energia, amely minden átlagos embernél (ezalatt a spirituális szempontból átlagos embereket értjük) általában a sushumna nadi, a Központi Csatorna aljában, feltekeredve nyugszik.Spirituális gyakorlatot végezve elkezd növekedni a hátgerinc aljától a sushumna nadi-n keresztül egészen a fejtetőig. Ahogy a Kunḍalinī egyre növekszik, útja során aktiválja az összes csakrát.

A Kunḍalinī a sushumna nadi mentén minden csakránál egy vékony, szubtilis szelepen nyomul át és halad tovább felfelé. Ahogy ezeken a szelepekán áttör, megtörténhet, hogy nagy mennyiségű spirituális energia növekedés keletkezik és folyik át a sushumna nadi-ból az adott csakrába. Lévén, hogy máshova nem mehet, olykor a körülötte lévő szubtilis csatornákba árad és átalakul prana-shakti-ba (vitálenergiába). Ebben az időszakban az érintett szeméy erőteljesebb ténykedést tapasztalhat azon a tájon. Például a keresztcsonti szakrális, avagy swaadhisthan csakra körül megjelenő prana-shakti növekedés emelkedett szexuális indittatást produkálhat.

Ahogyan erről már korábban beszéltünk a Kunḍalinī spirituális gyakorlat által növekszik, függetlenül az úttól vagy irányzattól, amin járunk. Azonban attól függően, hogy milyen az adott, Istenhez vezető spirituális út, a Kunḍalinī felébredése különböző formában jelenik meg, más-más tapasztalatot nyújtva az Istenkeresőknek. Például, amikor a Kunḍalinī az anahat, vagyis a szív csakra mellett halad el:

Az Áhitat Útját követő Istenkeresők a megnyilvánuló Bhav állapotáról beszélnek, ami tulajdonképpen a spirituális érzelem megnyilvánulását jelenti.

A Tudás Útját követő Istenkeresők a Chaitanya-t,vagyis az Isteni Tudatosságot tapasztalják meg.

1985-ben a Yoga Journal-ban megjelent David T. Eastman cikke, amelyben beszámol néhány gyakori jelenségről és tünetről, amelyek a Kunḍalinī ébredését bizonyítják:
Önkéntelen rángatózás, remegés vagy rázkódás

Erőteljes forróság önti el az az embert, különösen, amikor az energia a csakrákon keresztül áramlik

Spontán törtémő pranayama (légzésgyakorlatok), asanas (fizikai jógagyakorlatok), mudra (kéztartás) és bandha (izomcsomók megkötése és oldása)

Időnként látomások vagy hangok jelennek meg egy konkrét csakrára vonatkozólag

Nagyfokú öröm érzet

Érzelmi tisztulások, ahol bizonyos érzelmek meghatározóvá válnak egy rövid időre.

Hivatkozás: Kunḍalinī, Wikipedia.org, 2010 Szept.

Ezek a hatások, amiket a shaktipat is okoz, a Kunḍalinī aktiválódását jelzik. Azok az Istenkeresők, akik komoly szándékkal igyekeznek valamit tenni spirituális fejlődésük érdekében, tisztában kell, hogy legyenek, hogy ezek az élmények – bár érdekesek, kézzel foghatóak, pont ezért durvább, fizikaibb természetűek – alapvetően csak következnényei egy hirtelen történő energialöketnek, melyet spirituális energia okoz. Semmiképpen sem célja ez a spirituális gyakorlatnak és nem is ez az Élet értelme


A kép nagyítható

Mi a kundalini1.jpg
 Kép forrása: Pinterest.com

http://www.spiritualresearchfoundation.org/hu/spiritualresearch/difficulties/spiritualenergy/kundalini_definition#34KeyaspectsoftheKunalin