Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

Szeretetnyelvek

2018-11-02

"Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével."

 4a88e02f574518ec5ddb06059a54ceff.jpg

 Kép forrása: Pinterest.com

 

Aligha létezik örök érvényű párkapcsolati recept, amit pontról-pontra követve garantálhatjuk a boldog végkifejletet. Mindannyian egyediek és utánozhatatlanok vagyunk, mégis van két dolog, melyben megegyezünk: társas lények vagyunk, akik szeretetre vágynak. A szeretetünk kifejezése, illetve annak felismerése, hogy szeretve vagyunk, nem is annyira egyszerű feladat. Mivel más-más eszköztárral fejezzük ki érzéseinket, előfordulhat, hogy lelkünket kitesszük a párunkért, ő mégsem értékeli igyekezetünket. Vagy éppen fordítva, minket rajonganak körbe, mégis úgy érezzük, hogy elhanyagolnak.
 
Az érzelmek valódiságának megkérdőjelezése helyett először inkább tájékozódjunk arról, hogy mennyi módon is kifejezhető a legősibb és legtermészetesebb érzés: a szeretet.
 
Öt csoportba – vagy azok keverékébe – általában besorolható minden ember. Ezek a kategóriák azt is jelzik, hogy ki milyen módon hozza a környezetében élő emberek tudtára vonzódását, és megbecsülését, ugyanakkor vonatkoznak arra is, hogy ki miből érzi azt, hogy szeretve van. A kettő ugyanis gyakran nem ugyanaz. Ezt az öt kategóriát öt szeretetnyelvnek hívják.


Szeretetnyelvnek:


Szóból ért az ember – mondják, és valóban vagyunk néhányan, akik áhítozva várjuk, hogy az a másik kimondja a bűvös szót: szeretlek. Ha kedvesünk sosem súgja fülünkbe, hogy mit érez, vagy nem jegyzi meg, hogy csinosak vagyunk az új ruhánkban, örökké úgy érezzük, hogy valami hiányzik. Ugyanakkor elég egy viccnek szánt megjegyzés a kevésbé sikeres főztünkre vagy az elrontott falfestésre, és máris elbizonytalanodunk. Ha így érzünk, elsődleges szeretetnyelvünk a SZAVAK. Szükségünk van a verbális megerősítésre és támogatásra, akkor érezzük szeretve magunkat, ha elismerő, dicsérő, bátorító, kedves és szelíd szavakkal hozzák tudtunkra, hogy mennyire sokat jelentünk.
 
Sosem szán rám elég időt. Ha nem esünk hasra a kedvesünktől, mikor vasárnap reggel verssel ébreszt, mert egész héten a színét se láttuk, és gyakran panaszkodunk arra, hogy nem töltünk elegendő időt a szerelmünkkel, a MINŐSÉGI IDŐ a szeretetnyelvünk. Akkor érezzük az elfogadást, amikor partnerünkkel egymásra hangolva időt töltünk együtt, ami lehet akár egy meghitt beszélgetés a vacsora mellett, vagy egy frissítő vidám biciklizés. A hangsúly azon van, hogy ezalatt az idő alatt teljes mértékben egymásra figyelünk, élvezzük a másik társaságát, személyiségét. Természetesen az egy légtérben való tartózkodás még nem jelenti a minőségi együttlétet.
 
Még soha egy szál virágot nem kaptam tőle! Ha ez a mondat már elhagyta valamilyen formában a szánkat, és nagyra értékelnénk, ha a kedvesünk egy törött szárú vadvirággal a kezében jönne haza a fűnyírásból, a szeretetnyelvünk az AJÁNDÉKOZÁS. Ajándékot kapni is jó, nem csak adni, és nem jelenti azt, hogy anyagiasak vagyunk, ha az apró meglepetések jelentik számunkra a szeretet megnyilvánulását. Éppen azért lehet könnyű dolga a partnerünknek, mert a gesztust értékeljük nagyra, nem magát a tárgyat. Ha párunk jól ismer minket, csak a fantáziája szabhat határt annak, hogy milyen, csak ránk jellemző ajándéktárgyakkal fejezze ki szerelmét. Egy préselt levél és egy görcsre kötött zsebkendő is lehet a legbecsesebb emléktárgyaink egyike.
 
Inkább a zokniját pakolná el maga után! Sokunknak egy szerelmi vallomással ér fel, ha rendetlen párunk egy reggel úgy dönt, összerámol a gyerekek után, vagy hétvégén kiporszívózza a lakást. Az értünk, kényelmünkért tett erőfeszítések jelzik számunkra a megbecsülést, mert szeretetnyelvünk a SZÍVESSÉGEK. Édesanyák vagyunk, akik nem csak kötelességből, de szeretetük kinyilvánításából is főznek, mosnak, takarítanak. Férjek vagyunk, akik a fűnyírást nem a szomszéd jobb véleménye miatt végzik el, hanem azért, hogy a kedvesüknek örömet szerezzenek.
 
Sosem sétál velem kézen fogva. Tudósok bizonyították már, hogy mennyire fontos a testi érintés ahhoz, hogy egy gyermek egészségesen fejlődjön. Az ölelés, a simogatás és a csók iránti igényünk felnőtt korunkban is megmarad, és sokan vagyunk, akiknek elsődleges szeretetnyelve a TESTI ÉRINTÉS. Ez nem korlátozódik a szexuális együttlétre, inkább a spontán, finom érintéseken keresztül kinyilvánított vonzalomra vonatkozik. Szeretve érezzük magunkat, mikor a párunk mellettünk elmenőben megsimogatja a vállunkat, vagy puszit nyom a fülünk tövére mikor reggel felébredünk.   
 
Először mindenképpen saját szeretetnyelvünket kell megismernünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen gesztusokból érezzük, hogy szeretve vagyunk. A harmonikusabb párkapcsolathoz aztán természetesen fel kell fedeznünk kedvesünk szeretetnyelvét is, és alkalmazni azt.


Ez persze járhat erőfeszítésekkel, mert ha partnerünk szeretetnyelve például a testi érintés, de mi olyan családban nőttünk fel, ahol ez nem volt divat, kényelmetlen lehet az elején. Fantáziátlannak és tanácstalannak érezhetjük magunkat, ha ajándékot kell választanunk, vagy lustának, ha mosogatni kell. Érzelmeink valódiságát azonban mégiscsak okosabb olyan formában hozni a kedvesünk tudomására, amiből ő is világosan megérti, hogy mennyire odavagyunk érte.

 


 
(Gabriel Garcia Márquez)
forrás: http://www.frappa.hu Írta:Adamik Mónika
Forrás: Gary Chapman Egymásra hangolva című könyve