Az angyalforras.hu weboldalt saját forrásokból tartjuk fent.
Ha szeretnél hozzájárulni működéséhez, kattints a támogatom gombra!

Köszönjük támogatásod! TÁMOGATOM!

AZ EMPATÁK

2023-03-01

Az átérzők lélektana

 Az empaták.png

 Kép forrása: Pinterest.com

 

AZ EMPATÁK

 

Empatának lenni annyit jelent, hogy befolyásol téged mások érzelmi állapota és energiája, és egy alapvető képességed van arra, hogy intuitív módon megértsd és érezd másik ember érzelmeit és gondolatait.

Az empata képes érezni mások szándékait, gondolatait és érzéseit olyan természetes módon, mint ahogy más lélegzik. Ezért úgymond mindig nyitottak mások belső világára, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek valóban érzik és sok esetben át is veszik mások érzelmeit.


A legtöbb empata nincs tudatában annak hogy milyen képességekkel rendelkezik.

Nehéz helyzetük van mert a környezet érzelmi töltése nagyban befolyásolja a saját érzelmeiket és emiatt akár nagyon gyakran hangulatot válthatnak. Egy empata egyik pillanatban még önfeledten boldog lehet, kis idő elteltével pedig nyomorúságosan érezheti magát.

Mintha nagyon érzékeny hallószerveik lennének, úgy neszelik meg a hazugságokat. Egy empata érzi, hogy mikor őszinték vele és mikor gondolnak mást, mint amit mondanak. Különösen akkor, ha közeli hozzátartozóról van szó, ezekkel a személyekkel ugyanis jobban összehangolódott, mint az idegenekkel, emiatt élesebben észreveszik a ferdített igazságokat.

Sok empata úgy gondolja magáról, hogy ők egyszerűen csak érzékenyek, vagy túlérzékenyek, de valójában többről van szó, mint puszta érzékenységről.

A különbség pedig az átélt érzelmek mélységében rejlik, azaz egy empata nem csak tudja, hogy a másik ember mit érez, hanem át is éli, mintha ő maga lenne az a személy, átveszi az érzelmeket. Emiatt az empaták általában megértőek és jó hallgatóság. Gyakran válnak lelki szemetessé, mert mindenki úgy érzi, hogy az ilyen embernek nyugodtan kiöntheti a lelkét, még ha nem is tudatosan teszik ezt, de egy empatával folytatott beszélgetés során azon kapják magukat, hogy elmondtak neki gyakorlatilag mindent.

A különös ebben a személyiségtípusban az, hogy az empátia képessége sokkal fokozottabban érvényesül, mint az átlag emberekben.

Jelenlegi tudományos ismereteinkkel még nem tudjuk megmagyarázni az empátia működési mechanizmusait, "evolúcionáris" szerepe azonban nagyon fontos volt, hiszen többek között ez biztosította a túlélést az emberi faj számára évezredeken át. Az empatáknak is meglehetett a maguk szerepe ebben, hiszen nem tudják elviselni a konfliktusokat, és nagyon gyakran „békefenntartóként” funkcionálnak a társadalomban. Napjainkban is ezt a viselkedésmintázatot követik.

Nagy távolságokról is megérzik, ha valaki negatívan gondol róluk, nagyon jók a testbeszéd olvasásában, minden apró jelre odafigyelnek. Hozzátartozik a személyiségükhöz az, hogy ezeket az élményeket nem felejtik el csak úgy, ha egyszer gyanít valamit, annak utánajár, és gyakorlatilag semmi sincs, ami megállítaná őket. Meg is találják az igazságot. Ők azok a személyek, akiket modern kifejezéssel ébredőknek nevezünk, folyamatosan az igazság kutatásán fáradoznak és megpróbálnak békét és harmóniát teremteni a környezetükben.

Az empatáknak van azonban egy rossz vonásuk is, ami miatt fontos felismernie azt, hogy ő valójában empata. Ez pedig a mások energiáinak és érzelmeinek átvétele. Bár valóban nagyon hasznos dolog ilyen módon érezni másokat, ennek árnyoldala az, hogy ha nem vigyáz, akkor bizony a probléma a sajátjává válik. Emiatt sok empata lelki állapota „mérgeződik meg” és akár betegségeket is eredményezhet, ha nem vigyáz.

Az empatákra a következő tíz legfontosabb vonás jellemző:

1. Tudás:

Az empata egyszerűen tud dolgokat anélkül, hogy elmondanád neki. Ez túlmutat a puszta intuíción vagy ösztönökön, annak ellenére, hogy a legtöbben így írják le. Egy tudatos empatában ez a képesség kiéleződik.

2. A nagy tömegben nem érzik jól magukat.

A tömegben, mint például forgalmas utca, bevásárlóközpontok, az empaták nem érzik jól magukat. Legtöbbször úgy könyvelik el, hogy csak feszültté válnak a tömegben, valójában azonban a tudat alatt észlelik minden ember érzelmi állapotait, emiatt az ő érzelmi világa felborul és egy káosz lesz, a végeredmény a feszültség érzet, és a vágy arra, hogy minél előbb egy olyan helyre menjen ahol egyedül lehet.

3. Átveszik mások érzéseit.

Bár gyakran nincsenek tudatában, de az empaták legjellemzőbb vonása az, hogy mások problémáit olyan szinten élik át, hogy az már a sajátjaikként érzik.  Akikkel közeli kapcsolatot ápol, akár nagy távolságokból is megérzik, hogy mit gondolnak róla.

4. Nem bírja elviselni, ha kegyetlenséget, embertelenséget vagy kínokat lát a tévében.

Egy empata nem csak az élő személyek érzéseit képes felfogni, hanem a múltban élt személyekkel történt dolgokat is sajátjaikként képesek megélni, ezért az empaták gyakran eljutnak arra a pontra, hogy nem képesek többé híreket vagy hírújságokat olvasni, mert a benne látott vagy olvasott szörnyűségek hosszú távon túl nagy lelki terhet jelentenek nekik, ezért elkerülik.

Az empaták1.jpg
 Kép forrása: Pinterest.com

5. Mindig keresi azokat akiknek segítség kell:

Egy empata nagyon jól megérzi, hogy kinek van szüksége támogatásra, még akkor is, ha azt nem mutatják ki közvetlenül, az empata egyszerűen csak megérzi. Azok az emberek akiket valamilyen lelki dolog gyötör, az empata szinte azonnal megtalálja és segít neki. A legtöbb empata esetén ez nem tudatos, hanem egy belső késztetést érez arra, hogy segítsen a másikon. Önzetlen jó szándék vezérli. A tudatos empatában a „sérültek” felfedezésének képessége szintén kiéleződik.

6. Szeretik a természetet:

Háziállatokat tartani szinte kötelező az empata számára, nem tudja elképzelni az életét egy háziállat nélkül. Szeret a természetben lenni, ez megnyugtatja és megengedi, hogy a természettel összekapcsolódva szinkronizálódjon a természethez. Szükséges a természetben töltött idő ahhoz, hogy megőrizzék a saját belső harmóniájukat. Itt tudnak a legjobban feltöltődni, de ehhez gyakran egyedül kell maradniuk. Ez egy alapvető igényük, ami nélkül „megőrülnek”.

7. Az empata nem képes olyan dolgot csinálni, amit nem szeret.

Jobban mondva képes rá, de közel sem olyan hatékonyan, mint azt, amit szeret csinálni. A munka, házimunka, iskola mind érdekesnek kell lennie a számára ahhoz, hogy akarja és tudja csinálni. Nagyon sokszor ezt nehéz megvalósítani, ekkor az empata úgy érzi, hogy egy hazugságban él, és ezt nem csinálhatja tovább. Gyakran neki sem áll ezeknek a dolgoknak. Emiatt aztán általában felcímkézik őket a lusta jelzővel. Rákényszeríteni vagy felcímkézni egy empatát azzal a célzattal, hogy olyasmit csináljon, amit nem akar, csak a boldogtalanságát fogja garantálni, és a teljesítménye nem hogy javul de tovább romlik.

8. Folyton válaszok után kutat és szomjazza a tudást.

Elviselhetetlen számára a megválaszolatlan kérdések létezése. Mindenképpen megpróbálja kideríteni az igazságot és ha tud valamit, akkor megpróbál bizonyítékokat szerezni, vagy elmélyíteni a tudását.

9. Zárkózottak:

Nem sokat beszélnek önmagukról, csak akkor, ha valakiben maximálisan megbíznak. Mások lelki világát gyakran előbbre helyezik a sajátjukénál, ami néha hiba, hiszen ők sem „szupermenek” és valakinek velük is kell foglalkozni. Ez minden embernek közös igénye, így az empatáké is.

10. Gyakran előfordulnak a hangulatváltozások.

Ha túl sok negatív energiát kapnak, akkor akár nyomorultul is érezhetik magukat. Előfordul, hogy olyan problémával találja szembe magát a másokkal folytatott beszélgetések alkalmával, amit nem tud megoldani, a beszélgetés végeztével azonban az empatában még él a vágy, hogy megoldást találjon rá. Egy időre elfelejti, de aztán megint emlékezteti valami, a hangulatváltozásoknak ez egy lehetséges oka a sok közül. Az empaták őszinte lények, amit éreznek belül, azt mutatják kívül, függetlenül attól, hogy mit várnak tőle a társadalom.

Emiatt nagyon nehezen viselik el a szolgáltatásokban betöltött munkaköröket, mint például bolti eladó, vagy recepciós, mert ott mindig mosolyogni kell. Az empata, ha erre rákényszerül, úgy érzi, hogy megfullad egy hazug világ tengerében.

Ha a fenti pontok többsége igaz rád, akkor valószínűleg empata vagy. Nagyon nehéz manapság ilyen kivételes személynek lenni, mert a világból egyre több negatív energia áramlik feléjük. Emiatt sokan érzik úgy, hogy a világban komoly változtatásokra van szükség, hogy egy jobb, igazságosabb, békésebb és élhetőbb világot teremtsen.
Az empaták2.jpg
 Kép forrása: Pinterest.com


spiritscienceandmetaphysics.com nyomán fordította: SzJanos - http://www.magyarfoldre.hu/mobile/cikkek/2940/empatak_-_korunk_valodi_angyalai - www.szabadonebredok.hu/